Vernieuwbouw schaatshart Thialf officieel van start

19 februari 2015

Op donderdag 19 februari 2015 is het zover: de vernieuwbouw van het Thialf-stadion is officieel van start gegaan.

Om 16:30 uur werd door de heer J.H.J. Konst, gedeputeerde Provinsje Fryslân en de heer P. Nammensma, RVC lid van Thialf de sleutel van Thialf overhandigd aan de heer N. Doodeman, directeur Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Noord, die namens het bouwteam de sleutel in ontvangst heeft genomen.

Het bouwteam Thialf, bestaande uit Ballast Nedam, Croon Elektrotechniek, Warmtebouw Utrecht, Aronsohn raadgevende ingenieurs, DWA en Peutz, zet vanaf vandaag alles op alles om in 2016 een state-of-the-art complex op te leveren. Bernard Sinnema projectdirecteur van Ballast Nedam: “We hebben onze voorbereidingen erop gericht om direct na het winterseizoen volop met de werkzaamheden te kunnen gaan beginnen. Het team Thialf heeft in heel korte tijd het technische ontwerp afgerond, waarop de gemeente Heerenveen de omgevingsvergunning heeft verleend. Vanaf week 10 gaan we de ijsvloer in het stadion aanpakken en de nieuwe buitenring aanbrengen. In het volgende winterseizoen wordt er dan al geschaatst op een nieuwe ijsvloer in het bestaande Thialf. Na het schaatsseizoen van 2015- 2016 gaan we de bestaande constructie van binnenuit slopen en werken we het hele stadion verder af.”

Snelste laaglandbaan
Willem Jan van Elsacker, directeur Thialf OG BV: “Wij zijn blij dat het echte werk nu gaat beginnen. We zijn er samen met het bouwteam in geslaagd om de ambities van de snelste laaglandbaan ter wereld in een concreet ontwerp vast te leggen. Het is een ontwerp waarin topsport en beleving centraal staat, maar ook veel aandacht is voor duurzaamheid en innovatie.” Vandaag geven we het startschot voor de uitvoering en dragen we het stokje over aan de aannemer. Er zal veel aan het gebouw veranderen, maar niet aan Thialf. Want Thialf blijft Thialf.”

Bolwerk van sport en techniek
Thialf blijft ook in de toekomst het onbetwiste schaatscentrum van de wereld. Met de vernieuwbouw wordt de beste laaglandbaan van de wereld met de beste faciliteiten en voorzieningen voor de topsporters gerealiseerd. Het nieuwe Thialf wordt een compact gebouw – met de focus op de topsport – waar de sport en sportfaciliteiten elkaar optimaal versterken. In het nieuwe Thialf heeft de topschaatser de beschikking over het beste ijs en de beste 400-meter baan. Trainingsomstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid zijn eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen en behoeften. Technische voorzieningen zorgen voor de beste luchtkwaliteit. Meet- en opname apparatuur zorgen ervoor dat de schaatser continu gemonitord kan worden. Het nieuwe Thialf beschikt over een topsporttrainingsruimte, een sporters lounge, kantoorruimtes, een laboratorium en ruimtes voor artsen, fysiotherapie en massage. Topsporters hebben van alles het beste nodig om tot topprestaties te komen. Dat verwachten ze van het ijs, het stadion en alle voorzieningen en faciliteiten er omheen. Het nieuwe Thialf biedt ze dit allemaal. Sterker nog: het nieuwe Thialf faciliteert de topsporters in alle opzichten op de weg naar goud. Het nieuwe Thialf wordt in 2016 opgeleverd.

In bedrijf
Thialf blijft gedurende de schaatsseizoen 2014/2015 en 2015/2106 gewoon open voor alle schaatsers, recreanten, topsporters en natuurlijk de belangrijkste wedstrijden. Tijdens de schaatsseizoenen wordt er wel rondom de ijsbaan gewerkt aan het gebouw. Informatie hierover is beschikbaar via de website www.thialf.nl.