Prefab cellen voor penitentiaire inrichting Zaanstad

08 september 2014

De nieuwe penitentiaire inrichting Zaanstad wordt deels gebouwd met modulaire prefab betonnen units van Haitsma Beton.

Consortium Pi2, een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Royal Imtech, heeft opdracht gegeven voor de levering van 667 prefab bouwunits, overwegend meerpersoons cellen.

De complete units met ingestorte voorzieningen garanderen een snelle plaatsing en afmontage. De bouw is in mei 2014 van start gegaan en medio 2016 is de huisvesting voor ruim 1.000 gedetineerden in gebruik.

In de woning- en utiliteitsbouw wint modulair bouwen met prefab elementen van hoge kwaliteit steeds meer terrein. Bouwtijdverkorting, geconditioneerde uitvoering en specifieke eisen zijn daarvoor de basis. De inrichting die het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie op het bedrijventerrein Hoogtij te Westzaan laat realiseren is daarvan een goed voorbeeld. Door een uitgekiend logistiek proces, waarbij prefab units worden gestapeld, is de bouwtijd aanzienlijk verkort.

20 à 30 elementen per week
Haitsma Beton kan met haar grote expertise en productiecapaciteit goed op deze marktontwikkeling inspelen. Parallel aan de reguliere productie, verlaten keurig gedoseerd volgens planning wekelijks 20 à 30 units de fabriek van Haitsma Beton voor transport per vrachtauto naar Westzaan. In totaal gaat het om 667 units, waarvan 607 tweepersoons cellen, 36 isoleercellen, 8 minder validen-cellen en 16 ruimtes voor opslag. De laatste levering staat voor eind februari 2015 gepland.

Complexe engineering en productie
De 3D BIM-engineering van de units heeft de nodige energie en creativiteit gekost. Voor de ontwikkeling en het ontwerp van de complexe bouwelementen met diverse instortvoorzieningen (elektra, sprinkler, vloerverwarming, kozijnen en beveiliging) vond veelvuldig overleg plaats met Pi2, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Veiligheid en Justitie, vertelt accountmanager Hendrik Herder van Haitsma Beton. “Het produceren van dergelijke units is voor ons een nieuwe uitdaging, zowel technisch als logistiek. Systeembouw kent minimale toleranties en stelt hoge eisen aan de 3D-engineering maar zeker ook aan de productie, die speciale maltechnieken vergt.”
In een productiehal worden de losse elementen gefabriceerd; een combinatie van vloeren, daken en sanitaire tussenwanden. Vervolgens worden in een andere hal de vloeren in mallen gelegd, waarna de wanden worden ingestort. Na het ontkisten worden de schachtwanden geplaatst, het dak gemonteerd en de voegen afgewerkt. Naast de engineering en productie verzorgt Haitsma Beton ook het wegtransport. De complete units worden casco afgeleverd op de bouwplaats. Per week worden er, verdeeld over de verschillende bouwstromen op het terrein, 24 cellen geplaatst. Al met al een uniek samenspel tussen allerlei partijen in de bouwketen, met als resultaat een uniek product in een extreem kort tijdsbestek.

PI Zaanstad
De penitentiaire inrichting Zaanstad komt op het oostelijke gedeelte van bedrijventerrein Hoogtij te Westzaan, biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden en is in eerste instantie zowel een huis van bewaring als een gevangenis. De penitentiaire inrichting is toekomstbestendig, kan multifunctioneel ingezet worden en is geschikt voor meerpersoonscelgebruik. De opening van de penitentiaire inrichting is voorzien in 2016.

Download dit persbericht in pdf formaat


Haitsma Beton: De pionier in prefab
Haitsma Beton is gespecialiseerd in het produceren van prefab betonnen elementen en heipalen voor bruggen, viaducten, stadions, parkeergarages en specifieke werken. Daarnaast produceert men betonnen barriers. Het bedrijf ontwikkelt voortdurend nieuwe en betere producten en procédé’s, die zij afstemt op veranderende marktbehoeften, wet- en regelgeving en technische inzichten. Haitsma Beton is gevestigd in Kootstertille (Friesland). www.haitsma.nl