Ballast Nedam tekent contract voor Amrumbank West offshore windpark

05 augustus 2014

Ballast Nedam heeft een contract met E.ON ondertekend voor de installatie van monopiles bij het Duitse Amrumbank West offshore windpark.

Naast het installeren van de monopiles is Ballast Nedam tevens verantwoordelijk voor de logistiek tussen de haven in Cuxhaven en het Amrumbank West offshore windpark. Het E.ON Amrumbank West offshore windpark is een 288 MW offshore windpark in de Duitse Noordzee. Het park ligt 35 km ten noorden van Helgoland en 37 km ten westen van Amrum.

Voor het installeren van de monopiles met een diameter van 6 meter, een hoogte van 70 meter en een gewicht tot 800 ton, zal Ballast Nedam zijn Heavy Lift Vessel (HLV) Svanen gebruiken. Om de installatiecyclus efficiënter uit te voeren, worden de monopiles drijvend naar Svanen vervoerd. Deze gedurende de afgelopen jaren geoptimaliseerde werkwijze heeft al vele malen bewezen te resulteren in een zeer efficiënte installatiecyclus. . Tot op heden heeft Svanen meer dan 500 offshore-windturbine funderingen met succes geïnstalleerd.

Het project past in de strategie van Ballast Nedam die erop is gericht om kosten efficiënte installatie oplossingen te leveren aan de offshore windindustrie. Door het optimaliseren van logistieke en installatie oplossingen, ondersteunt Ballast Nedam de ontwikkeling van offshore wind in Europa.

Inmiddels is HLV Svanen aangekomen in Cuxhaven. Het installeren van de monopiles gaat midden augustus 2014 van start.