Carolinabrug in Suriname feestelijk geopend

22 december 2014

Op 21 december is de nieuwe Carolinabrug over de Surinamerivier feestelijk geopend. Ballast Nedam heeft de brug ontworpen en gebouwd in opdracht van het ministerie van Openbare Werken.

Het ministerie heeft de directievoering ondergebracht bij een consortium van vier Surinaamse ingenieursbureaus.

Na de ondertekening van het finale contract in december 2013 is de bouw direct van start gegaan. De brug is 204 meter lang en 12 meter breed en is ontworpen met slechts een middenpijler en een aanvaarbescherming. Op de onderbouw ligt een stalen hoofdoverspanning. Afgelopen juni begon een spectaculaire schuifoperatie, waarbij de vakwerkconstructie steeds 10 meter verder over de rivier werd geschoven, zonder belemmering van de doorvaart op de rivier.

Johan Verhagen, area manager van Ballast Nedam, verwees in zijn toespraak naar de Surinaamse bijdrage: ‘Ballast Nedam is meer dan twintig jaar actief in Suriname en bij al onze projecten hebben we steeds intensief samengewerkt met lokale bedrijven. Ook de Carolinabrug is tot stand gekomen dankzij de inzet van veel Surinamers. Daar kan iedereen trots op zijn.’

De Carolinabrug vervangt een eerdere brug, die nooit in gebruik is genomen. In 2007 werden de betonnen pijlers van de brug in aanbouw aangevaren, waarop een deel van het brugdek naar beneden kwam. Dat is sindsdien vaker gebeurd. Afgelopen juni raakte ook een ander ponton de pijlers van de oude brug.

De nieuwe Carolinabrug ligt een paar kilometer stroomopwaarts van de oude brug nabij Redi Doti. Voor de lokale gemeenschappen in het district Para betekent de opening van de Carolinabrug, dat de bewoners niet langer afhankelijk zijn van de veerboot.

Download dit nieuwsbericht in pdf formaat


Ballast Nedam richt zijn strategische focus op het in Nederland en internationaal succesvol verwerven en uitvoeren van integrale projecten op de werkgebieden huisvesting, mobiliteit, energie en natuur. Daaraan gerelateerde activiteiten in de nichemarkten bouwen we verder uit en we werken aan projecten waar we door onze specialistische kennis en kunde het verschil maken voor de opdrachtgever. Ballast Nedam hanteert daarbij een gedifferentieerde marktbenadering vanuit drie divisies.
Met verdere industrialisatie van het bouwproces door de inzet van innovatieve modulaire concepten en standaardisatie realiseert Ballast Nedam blijvende kwaliteit tegen de laagst mogelijke levenscycluskosten voor zijn opdrachtgevers en de maatschappij. Het aandeel Ballast Nedam is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX) van NYSE Euronext. www.ballast-nedam.nl