Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum

Kwalitatief hoogstandje op krappe bouwlocatie

Op een postzegel grond bouwen we in hartje Rotterdam een nieuw toekomstbestendig academisch ziekenhuis. Pal naast een ziekenhuis dat volop in bedrijf is. Een kans van once in a lifetime, vindt de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum. Het ontwerp stelt dan ook extreem hoge eisen aan functionaliteit, uitstraling, hygiëne, veiligheid en constructie. Voor ons een fantastische uitdaging.

Om op de huidige locatie te kunnen bouwen, moesten we eerst ruimte maken. Vandaar dat we de oude locatie aanpasten met kleine renovaties, loopbruggen, verlegde entrees en aangepaste aanrijroutes. En dan nog blijft ons werkterrein uiterst klein. Ook omdat middenin de bouwput een gebouw blijft staan waar nog tot de verhuizing wordt gewerkt.

Ziekenhuis gewoon in gebruik

Het huidige ziekenhuis blijft tijdens de nieuwbouw gewoon in gebruik, dit geldt ook voor de directe omgeving. Dus moeten we rekening houden met – soms uiterst kwetsbare – patiënten, veel bezoekers, leveranciers, omwonenden en passanten. We troffen diverse maatregelen om overlast te beperken, zoals geluidswerende mantels om de heistellingen, goed overleg met medewerkers en omwonenden en de bewaking van routes en veiligheid.

Logistieke puzzel

Door de beperkte werkruimte besloten we in het Rotterdamse havengebied ruimte te reserveren voor de opslag van vrachtwagens. Die kunnen we oproepen precies op het moment dat ze nodig zijn. Het nieuwbouwplan was al uitdagend, maar werd nog uitdagender, doordat tijdens de bouw diverse aanpassingen aan het ontwerp zijn gedaan. Zo voegde de opdrachtgever een compleet extra gebouw toe. Geen probleem, dat doen we er ‘gewoon’ binnen de oorspronkelijke planning bij.

Kenmerken

Markt: Zorg, Onderwijs
Opdrachtgever: Erasmus MC, Bouwcombinatie Erasmus MC, BAM Utiliteitsbouw, Ballast Nedam Speciale Projecten
Omvang: Bij aanvang € 450.000.000, na meerwerk € 610.000.000
Contractvorm: Build only

 

Locatie

Erasmus MC, Rotterdam

Tags
  • Construction

Projectgegevens

Project Fase: Realisatie

Bouwtijd: 2009 - 2017