Cradle-to-cradle stadskantoor Venlo

De gemeente Venlo nam in oktober 2016 een zeer duurzaam stadskantoor met een open karakter in gebruik. LAUDY Bouw & Ontwikkeling bouwde het stadskantoor met als resultaat een toonaangevend gebouw met circa 13.500 m² vloeroppervlak dat energieleverend is, een gesloten waterkringloop heeft en zelfs de lucht zuivert.

De gemeente Venlo nam in oktober 2016 een zeer duurzaam stadskantoor met een open karakter in gebruik. LAUDY Bouw & Ontwikkeling bouwde het stadskantoor met als resultaat een toonaangevend gebouw met circa 13.500 m² vloeroppervlak dat energieleverend is, een gesloten waterkringloop heeft en zelfs de lucht zuivert. 

Cradle-to-cradle

Venlo heeft het eerste stadskantoor ter wereld dat is ontworpen volgens de principes van cradle-to-cradle (C2C). Tijdens het ontwikkelproces is zo veel mogelijk rekening gehouden met mens, milieu en economie. Vanuit economisch oogpunt is er gekeken naar de restwaarde van de materialen als het gebouw gesloopt moet worden. Voor de gebruikers is het gebouw zo ingericht dat het interactie stimuleert. 

Wat het stadskantoor extra bijzonder maakt, is dat het stadskantoor zelf energie opwekt door o.a. warmte-koude-opslag (WKO), pv-panelen en zonneboilers. Regenwater wordt gezuiverd en een kas  op het dak zorgt voor natuurlijke ventilatie. Het opvallendste element van het gebouw is de groene noordgevel, die de lucht van de weg en de spoorlijn naast het gebouw zuivert. De meer dan 100 verschillende planten in de gevel dragen bij aan de biodiversiteit en een schonere omgeving. 

Complexe bouwkuip

Vanwege de parkeergarage onder het stadskantoor moest pal naast de Maas een bouwkuip van 3 lagen gerealiseerd worden. Er was sprake van een zeer hoge grondwaterstand/-druk, waardoor de bouwput gerealiseerd moest worden met diepwanden. Daarna is het casco van het gebouw opgetrokken en de buitenkant voorzien van een aluminium vliesgevel en houten wanden. Een complex proces dat op vakkundige wijze is uitgevoerd. 

Locatie

Venlo

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Venlo

Projectfase: Opgeleverd