Eerste fase kantoor a.s.r. opgeleverd

De eerste fase van de grootschalige renovatie van het kantoor van verzekeraar a.s.r. wordt op vrijdag 14 maart opgeleverd. Het Utrechtse kantoorgebouw, met 86.000 m2 één van de tien grootste van Nederland,

wordt naar ontwerp van Team V Architectuur geheel gestript en verduurzaamd. Tijdens de renovatie, uitgevoerd door Ballast Nedam en Kuijpers, blijft het pand in gebruik.

Met deze eerste oplevering zijn het entreegebied en de westelijke kantoorvleugel voltooid. Daarmee beschikt de kantoorkolos uit 1974 over een aansprekend centraal ontmoetingsgebied en een grote diversiteit aan werk-, overleg- en vergaderplekken. Uit de bestaande kantoorvloeren is een vide gezaagd. Het extra invallende daglicht en het ruimtelijk contact tussen de verdiepingen dragen bij aan een open werkomgeving. Zo’n 1600 medewerkers van a.s.r. nemen hier binnenkort hun intrek.

Dubbele gevel met wintertuinen
De betonnen borstweringen in de bestaande gevel zijn verdwenen en hebben plaatst gemaakt voor een dubbele glazen gevel, die energie bespaart en veel meer daglicht het gebouw binnen laat. De gevel fungeert in de zomer als geventileerde spouw die opgewarmde lucht afvoert en in de winter als warmtebuffer om overmatig afkoelen te voorkomen. Door het buitenste blad van de dubbele gevel ruimer om het gebouw heen te leggen, ontstaan hoge atria en groene wintertuinen rond het entreegebied en aan de uiteinden van de kantoorvleugels.

50% minder energieverbruik
Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. Kuijpers realiseert in het kantoor onder andere een duurzame energievoorziening met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties. Het energieverbruik wordt mede hierdoor met meer dan 50% teruggebracht, waardoor een energielabel A wordt behaald. a.s.r. stelt hoge eisen aan de duurzaamheid van het gebouw, dat reeds een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat heeft ontvangen.

Renoveren met de winkel open
Ondertussen gaan de renovatiewerkzaamheden van dit complexe en integrale renovatieproject ononderbroken door. In oktober van dit jaar neemt a.s.r. het ondergrondse vergadercentrum in gebruik. De tweede kantoorvleugel wordt begin 2015 opgeleverd en de derde vleugel in december 2015. Het hernieuwde kantoor telt na renovatie 2.800 werkplekken die gebruikt kunnen worden volgens het principe van het Nieuwe Werken.

Projectinformatie
Opdrachtgever ASR Nederland NV
Locatie Archimedeslaan 10, Utrecht
Programma Renovatie van kantoorgebouw en de bouw van een nieuw ondergronds vergadercentrum. Ontwerp nieuwe entree, restaurant en kantoorvloeren.
Omvang 86.000 m2 bvo, inclusief parkeerkelder 10.500 m2
Certificaat BREEAM-NL Excellent (ontwerp)
Start ontwerp voorjaar 2011
Start bouw januari 2013
Deelopleveringen maart 2014, januari 2015
Oplevering totaal december 2015
Ontwerp Team V Architectuur
Aannemer Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit Ballast Nedam (bouwkundig) en Kuijpers (installaties)
Constructeur Aronsohn
Adviseur installaties Deerns