Energielabel A voor a.s.r.

Op 16 september 2013 heeft Jos Baeten, bestuursvoorzitter van a.s.r., uit handen van Rob Boeree, directeur Energie & Klimaat van het AgentschapNL, een nieuwe energielabelcertificering ontvangen voor het kantoor van a.s.r.

Op basis van het renovatieontwerp stijgt het pand in één keer van energielabel G naar het duurzame A-label.

Het kantoor van a.s.r aan de Archimedeslaan in Utrecht wordt op dit moment volledig gerenoveerd tot één van de duurzaamste kantoren van Nederland. Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit Kuijpers en Ballast Nedam, is verantwoordelijk voor de renovatie. In 2015 vindt de oplevering plaats.

Renoveren met de winkel open
De renovatie is een complex en integraal project, met name omdat het pand wordt gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik blijven. Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m2 één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland. Het hernieuwde kantoor telt na renovatie 2.800 werkplekken voor 4.000 FTE. In het Programma van Eisen stelde a.s.r. een concrete duurzaamheidsambitie: energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’. Om die reden is er gekozen voor duurzaam materiaalgebruik, een lage milieubelasting en staat een hoge gebruikskwaliteit centraal.

50% minder energieverbruik
Het energieverbruik wordt met meer dan 50% teruggebracht, doordat Kuijpers in het kantoor onder andere klimaatplafonds met sprinklerinstallaties en een duurzame energievoorziening in combinatie met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties realiseert. Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. De betonnen borstweringen in de bestaande gevel verdwijnen en maken plaatst voor een glazen klimaatgevel, die energie bespaart en veel meer daglicht het gebouw binnen laat.

Het energielabel A wordt uitgereikt tijdens de Dutch Green Building Week. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door de Dutch Green Building Council en staat in het teken van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling.

Op de foto staan v.l.n.r. Rob Boeree (directeur Agentschap NL), Fiona van ’t Hullenaar (directeur Business Support a.s.r.), Jos Baeten (bestuursvoorzitter a.s.r) en Jeroen van Schooten (architect en bestuurslid van de Dutch Green Building Council).