De Weg van de Toekomst (N329) wint HIER Energie Nul Prijs met de Johan Friso Sluis in het kielzog

De Weg van de Toekomst (N329) heeft de HIER Energie Nul Prijs gewonnen en is samen met de Johan Friso Sluis gelauwerd als duurzaam en innovatief project in de gww-sector met Nul-energiekosten.

Prinses Laurentien overhandigde de prijs op 28 juni jl. tijdens de jaarlijkse HIER Klimaatborrel in Utrecht.

Volgens de jury, onder leiding van Ed Nijpels, hebben bij het winnende project - de Weg van de Toekomst - de opdrachtgevers en de markt aangetoond: “dat zij samen innovatiekracht tonen en breken met traditionele kaders. Het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen overheden en ingenieursbureaus mag er zijn. De co-creatie van het project kan bijdragen aan nieuwe innovatieve projecten.”

Het juryrapport sprak zich lovend uit over de Johan Friso Sluis en geeft aan: “dat de sluis de eerste Energie Nul sluis is in Nederland, misschien wel de eerste ter wereld. Het is een no-nonsense project maar daarom niet minder bijzonder. Een buitengewoon voorbeeldproject dat goed repeteerbaar is. De jury spreekt hoge waardering uit voor de integratie van CO2-reductiemaatregelen in de bouwfase. Een sluis waar de provincie Friesland trots op mag zijn.”

De projecten zijn beoordeeld op originaliteit, de mate waarin (opwekking van) duurzame energie was geïntegreerd, voorbeeldwerking, de mate waarin het project op andere plekken kan worden gerealiseerd en de bijdrage aan CO2-reductie.