P + R Kralingse Zoom biedt verbeterd metrostation en 1040 extra parkeerplaatsen

Van een gratis parkeerterrein langs een metrostation is Kralingse Zoom getransformeerd in een innovatief, gebruiksvriendelijk en duurzaam vervoersoverstappunt.

Automobilisten, OV-reizigers en fietsers stappen op het P+R complex in no-time over op een ander vervoersmiddel. OV-gebruikers kunnen op 8 metrominuten van de Rotterdamse binnenstad gratis parkeren, pal langs de A16 en het Brainpark.

foto: Peter Schmidt voor RSO

Ballast Nedam heeft in opdracht van de gemeente Rotterdam ontwerp en bouw gerealiseerd van het transferium en de nieuwe ontsluiting via een doelgroepenstrook. De garage met 1040 nieuwe parkeerplaatsen is direct gekoppeld aan het OV-aanbod: metro, bus en de people mover naar bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. De RET heeft het metrostation Kralingse Zoom grondig gerenoveerd. Met ruim 1700 parkeerplaatsen is Kralingse Zoom een van de grootste P+R locaties van Nederland. Op 6 november is de officiële opening.

Gerenoveerd metrostation
Dagelijks wordt metrostation Kralingse Zoom gebruikt door gemiddeld 10.000 reizigers. Een aanzienlijk aantal hiervan is automobilist die gebruik maakt van de P+R en daarna overstapt op metro of bus. Het station heeft ook een belangrijke functie voor bewoners van Capelle en Kralingen. Kralingse Zoom doet inmiddels ruim 30 jaar dienst en bedient de A, B en C-lijn van het metronet. Belangrijkste aanwinst voor de gebruiker is een directe toegang vanaf het perron rechtstreeks in de nieuwe parkeergarage. Dit concept is uniek in Nederland. Tevens krijgen voetgangers vanaf de Erasmus Universiteit een snellere toegang dankzij een nieuwe trap aan de zijkant van het station. De entree en de centrale hal van het metrostation zijn lichter en aantrekkelijker geworden door het gebruik van roestvrij staal en door de indeling ruimer en overzichtelijker te maken.

Gratis parkeren voor OV-reiziger
Direct vanaf de A16 is een aparte toegangsstrook aangelegd naar de parkeergarage waardoor de bereikbaarheid optimaal is. Automobilisten blijven gratis parkeren in de P+R Kralingse Zoom als zij vervolgens overstappen op openbaar vervoer. Parkeerders die niet verder reizen met het OV betalen het reguliere parkeertarief van € 50 eurocent per 19 minuten met een maximum van 16 euro per dag.

Ontwerp
ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontwierp het ruim 175 meter lange en 6 verdiepingen tellende bouwwerk. Het gebouw volgt de kromming van de A16 en benadrukt de identiteit van het gebouw en de relatie met de snelweg. Daarnaast overbrugt het bouwwerk deels de metrolijn en het busstation om zo de P + R een directe verbinding te geven met het OV-netwerk van de regio Rotterdam.

Download hier het persbericht en factsheet in pdf formaat