Holland Central verwelkomt selectiecommissie Floriade 2022

Woensdag 29 augustus heeft Holland Central nader geïnformeerd over de locatie en de plannen voor de Floriade 2022 in dit gebied.

Woensdag 29 augustus heeft Holland Central, een consortium van overheden en bedrijven in het gebied tussen Zoetermeer, Bleiswijk en Boskoop, een delegatie van de Nationale Tuinbouwraad nader geïnformeerd over de locatie en de plannen voor de Floriade 2022 in dit gebied. Holland Central heeft zich vol overtuiging kandidaat gesteld om de Floriade in 2022 te organiseren. Overheden en bedrijven hebben hun bidbook verder toegelicht bij Plantenkwekerij Van der Lugt. Eigenaar Bert van der Lugt juicht een Floriade toe in deze regio, in het hart van de tuinbouw. De delegatie heeft het expoterrein en de plek van het toekomstige station Bleizo bekeken, de entree waar straks spoor, Randstadrail en HOV-bus samenkomen.

In het hart van de tuinbouw
De Floriade 2022 is voorzien in het kloppend hart van de main- en greenports van Nederland. Uitstekend gelegen en bereikbaar; hier kruist de weg-, spoor- en energie-infrastructuur rond de A12 het water, de natuur en recreatie bij de Rotte. Coos Rijsdijk, burgemeester van Boskoop en voorzitter van de Floriade 2022 Holland Central: “De Floriade hoort en is hier thuis. De tuinbouw zit in het DNA van deze regio. Met het concept Green XChange gaan we de tuinbouw vervlechten met andere economische topsectoren in dit gebied: water, energie, sport en leisure, cultuur, toerisme, logistiek, voeding en gezondheid. Met de Floriade 2022 slagen we er sneller en beter in om de toekomstambities van deze regio te realiseren.”

Een robuust ontwerp
Voor het ruimtelijk ontwerp tekende Rem Koolhaas van OMA. Het ontwerp is vormgegeven als een verbindende ‘ring’, die zich zowel naar buiten als naar binnen opent. Deze ring verbindt de nu nog vaak aparte landschappen; stadslandschap met recreatie-, cultuur-, productie- en logistiek landschap. Het ontwerp is flexibel, robuust en biedt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en combinaties.

Garantie op succesvolle Floriade
Holland Central garandeert een financieel succesvolle Floriade in 2022 op basis van een realistische, hechte en verantwoorde financiering door publieke én private partijen. Marius Varekamp, de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Den Haag is ervan overtuigd dat de Floriade hier in goede handen is. “Deze regio beschikt bij uitstek over de sleutels om tot een succesvolle wereldtentoonstelling te komen. Naar de expo toe, in 2022 zelf en de jaren daarna kan het gebied zich wereldwijd presenteren als economische topregio. ”

A-merken ondersteunen kandidatuur
Het publiek-private consortium achter deze kandidaatstelling bestaat uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Rijnwoude, Waddinxveen en Zoetermeer, de provincie Zuid-Holland, Kamer van Koophandel, OMA, ARCADIS, Ballast Nedam, Careyn, Imtech, Total Identity en KWS. Deze groep combineert ruim twintig jaar ervaring met wereldtuinbouwtentoonstellingen, hart voor de tuinbouw met internationale ervaring en slagkracht voor een succesvolle Floriade 2022.

7 oktober 2012
De NTR maakt op 7 oktober - de laatste dag van de Floriade Venlo 2012 - de winnaar bekend. Naast Holland Central doen Almere, Amsterdam en Groningen mee aan deze wedstrijd.