Eerste duurzame wooncomplex van Nederland met BREEAM-norm (very) good in Zoetermeer

De bouw van het bijzonder duurzame atriumgebouw Futura met 69 terrasappartementen in Zoetermeer, gaat na de bouwvakvakantie dit jaar van start.

De gemeente Zoetermeer, Ballast Nedam en ASR Vastgoed Vermogensbeheer ondertekenden daartoe woensdag 6 juni om 14.30 uur tijdens vastgoedevenement PROVADA de contracten voor de grond, de oplevering, de duurzaamheidsprestaties en voor het onderhoud gedurende vijftien jaar. Het appartementencomplex dat in nauwe samenwerking met alle ketenpartners is ontwikkeld, is het eerste woongebouw in Nederland dat zal voldoen aan de zeer ambitieuze BREEAM-duurzaamheidsnorm ‘good’ of zelfs ‘very good’.

Futura wordt gebouwd op een voormalig fietscrossterrein aan de Van Leeuwenhoeklaan in Zoetermeer. Het wooncomplex met een bruto vloeroppervlak van 11.100 m2 en zes woonlagen omvat 69 huurappartementen met ruime terrassen en een glazen atrium als collectieve binnentuin voor de bewoners. Futura onderscheidt zich door onder meer de hoge duurzaamheidsdoelstelling, de bijzondere architectuur van Klunder Architecten uit Rotterdam en het gebruik van de nieuwste installatie-, constructie- en engineeringtechnieken. Het wooncomplex wordt naar verwachting begin 2014 opgeleverd.

Duurzaamheidsprestatie BREEAM-NL (very) good
Het appartementencomplex zal minimaal aan de BREEAM-NL-norm ‘good’ voldoen, maar volgens verwachting zelfs aan de norm ‘very good’. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment en is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen inclusief omgeving te bepalen. In het ontwerp, de engineering, constructie en realisatie van Futura is alles erop gericht om energetisch en wat betreft licht, lucht, geluid en water zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo vangt het grote atrium ’s zomers warmte op die ’s winters het gebouw deels verwarmt. Ook wordt hemelwater niet op het riool geloosd, maar in de naastgelegen watervijver geborgen. Andere voorbeelden van duurzaamheidsoplossingen zijn warmte-koudeopslag, lage temperatuurregeling met koeling, een afgewogen situering en ontwerp van woningen en de aanleg van een natuurvriendelijk omgeving.

Duurzaam project in duurzame woonstad Zoetermeer
“Ik ben blij dat ontwikkelaar Ballast Nedam in samenwerking met de gemeente en ASR Vastgoed Vermogensbeheer investeert in woningbouw in onze stad”, zegt Edo Haan, wethouder Wonen van de gemeente Zoetermeer. “Het project Futura levert een belangrijke bijdrage aan het diverse woonaanbod dat woonstad Zoetermeer wil bieden. Daarnaast verwelkomt ons college graag zo’n duurzaam project in een steeds duurzamer Zoetermeer.”

Ketenpartners werken samen
Voor het project is bouwbedrijf Ballast Nedam een nauwe samenwerking aangegaan met alle ketenpartners. Ook met ASR Vastgoed Vermogensbeheer, de afnemer van het complex, is een directe relatie opgebouwd: de vermogensbeheerder is al in een vroeg stadium als ketenpartner ingestapt voor Futura. Zo kon een bijzonder project ontwikkeld worden dat voldoet aan hoge duurzaamheids- en kwaliteitsnormen en afgestemd is op een specifiek programma van eisen voor de toekomstige bewoners. De partners hebben het project vervolgens als gezamenlijk maatwerkpakket, passend binnen het bestemmingsplan, aangeboden aan de gemeente Zoetermeer.

Ballast Nedam: ketensamenwerking levert hogere kwaliteit op
Volgens Peter van Dijk, directeur Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West, is de realisatie van Futura een voorbeeld van hoe intensieve en plezierige samenwerking met ketenpartners leidt tot het realiseren van projecten met blijvende kwaliteit. “We werken graag nauw samen met alle betrokken ketenpartners omdat dat concrete oplossingen oplevert die beter zijn dan wat we afzonderlijk kunnen bereiken. Futura bewijst dat we gezamenlijk een enorm hoog duurzaamheids- en kwaliteitsniveau kunnen bereiken in het traject: van het ontwerp tot en met het gebruik en onderhoud van het complex in de gehele levenscyclus.”

ASR: ketensamenwerking levert betere exploitatiemogelijkheden
ASR Vastgoed Vermogensbeheer, de afnemer van Futura, heeft volgens managing director Residential Onno Hoff nog niet eerder zo vroeg in de planfase van een project met alle leveranciers aan tafel gezeten. “Daardoor konden wij volop meebeslissen over bouw, indeling, materialen en technieken en dat heeft zeker bijgedragen aan het verbeteren van het wooncomfort en de exploitatiemogelijkheden. Bijzonder, zeker voor woningbouwprojecten, is dat we met Ballast Nedam nu ook contracten hebben afgesloten over vijftien jaar onderhoud en over vijftien jaar lang vaste energietarieven voor de bewoners. De duurzaamheid van het complex is zeker een bewuste keuze die aansluit bij ons beleid op dat gebied. Het opvallendste aan het pand is nog wel dat dit alles is gelukt zonder de architectuur uit het oog te verliezen: het is een erg mooi gebouw dat perfect past in onze vastgoedportefeuille.”

Team Futura
De ketenpartners die Futura mogelijk maken zijn: Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling (ontwikkelaar en bouwer), Ballast Nedam Infra West (bouw- en woonrijp maken), Klunder Architecten Rotterdam (architectuur), CAE Nederland Barendrecht (constructeur), DGMR Raadgevende Ingenieurs Den Haag (bouwfysica, energie, brandveiligheid en duurzaam bouwen), Trijselaar Vermeer Numansdorp (sanitair en riolering), Bemar Ventilatietechniek Ittervoort (ventilatietechniek), Giesbers en Van der Graaf Rotterdam (verwarming en koeling), Barendrecht Elektra Hellevoetsluis (elektra), Allicon Kwintsheul (atriumtechniek), ASR Vastgoed Vermogensbeheer (belegger) en de Ballast Nedam-bedrijven Bouwborg (onderhoud) en Climate Green (exploitatie WKO).


Over ASR Vastgoed Vermogensbeheer
ASR Vastgoed Vermogensbeheer maakt deel uit van ASR. ASR is een van de grootste verzekeraars in Nederland. ASR Vastgoed Vermogensbeheer is een allround vastgoedbedrijf en belegt in grond, winkels, kantoren en woningen. Daarbij richt zij zich op institutionele beleggers. De vastgoedportefeuille kenmerkt zich door een goede rendements-risicoverhouding. Dit wordt bereikt door selectief fund management en proactief asset- en propertymanagement. Meer informatie op www.asrreim.nl.

Over Ballast Nedam
Ballast Nedam heeft een leidende positie in de bouw en infrastructuur. De onderneming is met (integrale) projecten voor bedrijven, overheden en woonconsumenten vooral in Nederland actief op de gebieden van mobiliteit, wonen, werken, recreatie en energie. Internationaal is Ballast Nedam actief in een aantal expertisegebieden. Ballast Nedam levert project-, proces- en contractmanagement in de fasen ontwikkeling, realisatie en beheer. Daarnaast levert de onderneming specialistische kennis en (deel)producten. Ballast Nedam is genoteerd aan de NYSE Euronext-beurs in Amsterdam. Het aandeel is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index. Meer informatie op www.ballastnedam.nl.

Over gemeente Zoetermeer
Centraal gelegen in de randstad heeft Zoetermeer ruim 120.000 inwoners. Met 51.000 arbeidsplaatsen, waarvan 6.200 in de ICT-sector, en een hoog opgeleide beroepsbevolking van 58.000 personen, kent Zoetermeer een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Zoetermeerders waarderen hun stad om het woongenot en de uitstekende voorzieningen, waaronder landelijk aansprekende leisurevoorzieningen. Ruim een kwart van de stad is groen en water. Kijk ook op www.zoetermeer.nl

Download dit gezamenlijke persbericht van ASR Vastgoed, gemeente Zoetermeer en Ballast Nedam in pdf formaat