3D Woonvisualisatie brengt nieuwbouwwoning in verkoopfase tot leven

Vóór de bouwfase kunnen bewoners zich spelenderwijs al hun nieuwe woning en buurt eigen maken.

Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling introduceert vandaag op vastgoedevenement PROVADA het nieuwe concept 3D Woonvisualisatie. Dit interactieve 3D-platform brengt nieuwbouwwoningen inclusief de buurt en het voorzieningengebied vóór de bouwfase waarheidsgetrouw tot leven. 3D Woonvisualisatie betrekt toekomstige bewoners optimaal bij de bouw van de woning, geeft hen de regie over de bouwopties en laat hen in 3D kennismaken met de omgeving. Het platform kan worden gebruikt voor zowel huurders als kopers in vastgoedprojecten. Tijdens PROVADA wordt het platform ingezet voor de iQwoning ® van Ballast Nedam, waarmee een fullservicepakket ontstaat. Via internet is het platform voor het eerst beschikbaar voor kopers in de nog te realiseren nieuwbouwwijk De Plataan van Helsdingen in Vianen.

Met 3D Woonvisualisatie geeft Ballast Nedam toekomstige bewoners en geïnteresseerden de virtuele sleutel van een nog te bouwen nieuwbouwwoning. Potentiële bewoners wandelen van achter hun computer in 3D rond in hun woning, kunnen de woning volledig naar hun wens aanpassen en krijgen een levensecht beeld van de tuin en de omgeving met alle voorzieningen die daar zijn. Beleving en ‘fun’ staan centraal: het zelf op maat maken van de woning en het verkennen van de wijk zijn zeer eenvoudig en leuk om te doen en geven behalve over maten en bouwopties veel informatie over sfeer en mogelijkheden. 3D Woonvisualisatie is via internet vrij toegankelijk en is onderdeel van een interactief platform.

Spelenderwijs de eigen woning indelen
Ballast Nedam heeft het nieuwe concept in eigen beheer gerealiseerd in samenwerking met gameontwikkelaar Vertigo Games uit Rotterdam. Volgens directeur Tristan Lambert van Vertigo Games is 3D Woonvisualisatie een van de meest complexe en vooruitstrevendste ‘games’ die zijn bedrijf heeft gemaakt. “De kwaliteit van de beelden is erg hoog en er is veel aandacht besteed aan de sfeer die de speler daadwerkelijk beleeft. Er is ook wel een belangrijk verschil met reguliere games: bij een echt spel heb je met tegenstand of met tegenslagen te maken en ben je intensief bezig met hoe het spel werkt. Hier is de bediening zeer eenvoudig en intuïtief: je kunt je volledig concentreren op het samenstellen van de woning en het proeven van de sfeer.”

Het concept is volgens projectmanager Niels Langenhuizen van Ballast Nedam de methode van nu om nieuwbouwprojecten aan geïnteresseerden te presenteren. “Zij kunnen spelenderwijs onder begeleiding van een aansprekende virtuele gids de woning betreden en online en in 3D de woning aanpassen aan hun wensen. Een erker, de keuken aan de voor- of achterkant, de garage bij de woning betrekken: alle bouwopties die er zijn en passen binnen het bouwbesluit kunnen online geregeld worden. Alle keuzes worden direct doorgevoerd, er is onmiddellijk te zien hoe die keuzes uitpakken inclusief de financiële consequenties. Is een woning in een plan verkocht, dan komt er meteen een bordje ‘verkocht’ te staan bij de virtuele woning.”

Virtuele afspiegeling van de woning en omgeving
Maar 3D Woonvisualisatie gaat verder dan alleen de woning. De buitenkant, de buurt en omgeving maken er integraal deel van uit. Het is een platform waarop mensen niet alleen een potentiële woning kunnen zien, maar waar ze de locatie, de wijk, de straat en de woning ook kunnen beleven. Zo kunnen ze alles vinden om de beslissing tot koop te nemen en zich een waarheidsgetrouw beeld te vormen van hun leven in die nieuwe woning en omgeving. Die omgeving wordt ook nadrukkelijk betrokken bij het platform: er worden blogs toegevoegd van plaatselijke winkeliers en dienstverleners en sociale media spelen een belangrijke rol. Zo kan de virtuele woning gedeeld worden op Facebook en is het zelfs mogelijk een virtuele housewarmingsparty te geven.

De toekomst van woningoriëntatie
Directeur Jack Corten van Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling: “Dit is wat Ballast Nedam betreft de toekomst van het communiceren met potentiële kopers en met de omgeving van een nieuwbouwproject. Mensen zijn gewend om vrijwel alles van achter hun computer te regelen. 3D Woonvisualisatie biedt de mogelijkheid om dat nu ook met een woning te doen. We bieden kopers de vrijheid om op een leuke manier op elk moment van de dag bezig te zijn met hun nieuwe woning. Dat leidt tot een grotere betrokkenheid van kopers en huurders en tot een grotere tevredenheid. Daar zijn wij van overtuigd.”


Ballast Nedam heeft een leidende positie in de bouw en infrastructuur. De onderneming is met (integrale) projecten voor bedrijven, overheden en woonconsumenten vooral in Nederland actief op de gebieden van mobiliteit, wonen, werken, recreatie en energie. Internationaal is Ballast Nedam actief in een aantal expertisegebieden. Ballast Nedam levert project-, proces- en contractmanagement in de fasen ontwikkeling, realisatie en beheer. Daarnaast levert de onderneming specialistische kennis en (deel)producten. Ballast Nedam is genoteerd aan de NYSE Euronext-beurs in Amsterdam. Het aandeel is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index.