Bouw stationshal Arnhem van start

De bouw van de stationshal van Arnhem gaat september dit jaar van start. ProRail ondertekende op dinsdag 15 mei het contract met bouwcombinatie Ballast Nedam / BAM.

Toekomstige eigenaars NS en de gemeente Arnhem zijn verheugd dat de hal naar verwachting maart 2014 toegankelijk is voor reizigers. De hal verbindt dan perrons, busstation, parkeergarage en fietsenstalling met elkaar. Met de bouw is een bedrag gemoeid van 37,5 miljoen euro gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS, gemeente Arnhem, provincie Gelderland en de stadsregio Arnhem Nijmegen.

Voor de totstandkoming van het contract is intensief samengewerkt tussen ProRail en de bouwcombinatie. De financiële en technische risico’s zijn hierin meegenomen. De stationshal krijgt de opvallende vorm die door architectenbureau UNStudio van Ben van Berkel is ontworpen: glooiende lijnen, een hoge glazen pui en een golvend dak.

Het gebouw wordt in delen en per speciaal transport aangevoerd en ter plekke samengevoegd. In totaal bestaat de hoofdconstructie uit zo’n vijftig enorme delen. Op de plek van de hal worden de afzonderlijke panelen aaneen gelast. Wanneer het stalen bouwwerk staat, start de afbouw. De bouw van de stationshal heeft geen invloed op het gebruik van de nieuwe perrontunnel en de perrons. NS, ProRail en de gemeente Arnhem doen er alles aan hinder voor reizigers zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer de stationshal in 2014 open gaat, heeft Arnhem een uniek station waar reizigers makkelijk hun weg kunnen vinden en de service krijgen die ze verwachten.

Patrick Buck, directeur projecten van ProRail: “Na de aanpassingen van de sporen in Arnhem waardoor er meer en gemakkelijker treinverkeer mogelijk is, ben ik verheugd dat we nu met de bouw van de stationshal een volgende stap kunnen zetten. Zo krijgen de reizigers de ruimte en comfort die dit nationale en internationale spoorknooppunt verdient.”

Wethouder Gerrie Elfrink (Arnhem Centraal): “Station Arnhem wordt afgebouwd zonder dat het de Arnhemse belastingbetaler meer geld kost. Het is goed dat het station eindelijk af komt. Door de nieuwe perrontunnel kunnen reizigers sinds een jaar weer meteen naar de trein. Met de komst van de stationshal kan iedereen snel op- en overstappen op elk vervoermiddel. Voor ons, reizigers, is het belangrijk dat wij straks weer gebruik kunnen maken van een compleet station Arnhem.”

Arjan Bleeker, Regiodirecteur NS: “Begin 2014 ontvangen we reizigers in de unieke stationshal van Arnhem. We zorgen er als NS voor dat reizigers makkelijk hun weg kunnen vinden en de service krijgen die ze verwachten. Ook tijdens de bouw van de hal zorgen wij dat het aangenaam vertoeven is op en reizen is vanaf station Arnhem.”


Voor nadere informatie:
René Vegter , woordvoerder ProRail regio Zuid, tel: 088- 231 77 75
Sjaak Aarden, woordvoerder gemeente Arnhem, tel. 026 – 377 48 48
Corien Koetsier, woordvoerder NS regio Noordoost, tel. 088 – 671 25 23

Voor een impressie van de stationshal: http://download.unstudio.com/arnhem (actief tot 24 mei)

Download dit persbericht in pdf formaat