Regio Boskoop door voor Floriade 2022

De regio Boskoop is een van de kandidaten die een bidbook mogen maken voor het organiseren van de World Expo Floriade 2022. Dat maakte de Nederlandse Tuinbouwraad vandaag bekend.

De dertien samenwerkende publieke en private partijen uit de regio Boskoop willen met de Floriade de regio ontwikkelen tot een voorbeeldgebied voor de wereld met een florerende tuinbouwsector en een goede balans tussen wonen, werken en recreëren.

“We zijn zeer verheugd dat we een ronde verder zijn. We kunnen nu de plannen voor de Floriade en het gehele gebied verder uit werken. Deze Floriade krijgt straks naast een 50 ha groot tentoonstellingsterrein een heel achterland met een diversiteit aan voorbeeldprojecten. Zo kunnen we de Floriade verbinden met de praktijk en de bezoeker met de regio”, aldus Coos Rijsdijk.

Floriade binnen een regionale toekomst
De Floriade staat niet los van de regio waarin deze wordt gehouden. Naast het effect van enkele miljoenen bezoekers kan het een impuls zijn voor bijvoorbeeld infrastructuur, ruimtelijke ontwikkelingen en de Greenports. Omgekeerd is de Floriade afhankelijk van de bijzondere kwaliteiten van het gebied waarin de expo wordt gehouden. De regio Boskoop werkt daarom naast de Floriade aan een gezamenlijke toekomst in een zogenaamde regionale ontwikkeling. De bedoeling is dat beide plannen elkaar gaan versterken.

Vervolgproces
De komende maanden wordt het bidbook gemaakt. Dat is een uitgebreid plan over o.a. de locatie, marketing, thematiek, financiën en organisatie. In mei en juni nemen de bestuurders van betrokken publieke en private partijen een besluit over het bidbook. Als dat positief is, wordt het bidbook uiterlijk 1 juli 2012 bij de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) ingeleverd. In oktober, bij het sluiten van de Floriade in Venlo, wordt bekend gemaakt wie de Floriade 2022 mag organiseren.

Initiatiefnemers zijn de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Lansingerland, Rijnwoude, Waddinxveen en Zoetermeer en de bedrijven ARCADIS, Ballast Nedam, Careyn, Imtech en KWS.


Download dit persbericht in pdf formaat