De Bever Architecten ontwerpt buitenkant P+R-parkeergarage JavaPark Almelo

Architectenbureau De Bever uit Eindhoven is winnaar geworden van de aanbesteding voor de aankleding van de buitenkant van de nieuwe P+R-parkeergarage JavaPark in Almelo.

Dit maakten verkeerswethouder Schouten en wethouder Van Woudenbergh van cultuur vandaag bekend tijdens de officiële ingebruikname van de parkeergarage. Het kunstwerk, façade moiré, bestaat uit roodgekleurde aluminium platen, die zich als een soort weefsel rondom de parkeergarage vouwen. Met de uitwerking en uitvoering van het ontwerp wordt in het voorjaar van 2012 een begin gemaakt.

In de finale fase dongen zes ontwerpers mee naar de opdracht voor een kunstzinnige aankleding van de parkeergarage. In het najaar van 2011 presenteerden zij een schetsontwerp aan de selectiecommissie. Deze commissie bestaat uit leden van de Advies Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving, de wethouders Van Woudenbergh en Schouten, de projectleider van de parkeergarage en een stedenbouwkundige. De commissie beoordeelde de schetsontwerpen op de esthetische/artistieke kwaliteit, duurzaamheid, de mate waarin het werk hufterproof is, reële kostenbegroting, veiligheid en beperkt onderhoud. Het ontwerp van De Bever behaalde de hoogste score op deze criteria.

Weefsel
De selectiecommissie is zeer te spreken over het dynamische en speels ogende ontwerp dat esthetische kwaliteit bezit. Het ontwerp is een landmark voor de stad. Het ontwerp heeft de vorm van een “weefsel op stedelijke schaal” waarmee De Bever een verbinding legt naar het Almelose textielverleden. Het weefsel is op grote afstand zichtbaar en geeft het kunstwerk daarmee een unieke kwaliteit. Het gebouw krijgt niet alleen een andere uitstraling, maar wordt op zichzelf een heel ander object, dat ook betreft maatvoering volgens de commissie goed aansluit bij de omgeving. Bovendien acht de selectiecommissie dit concept praktisch goed uitvoerbaar.

Ontwerp
De parkeergarage wordt aan alle vier zijden voorzien van modules van gerecycled aluminium rechthoeken, die worden opgebouwd uit driehoeken. Deze driedimensionale driehoeken geven het kunstwerk diepte. Afhankelijk van de afstand waarop de garage wordt bekeken, ontstaan verschillende effecten; spiegeling van het metaal, verdraaiing van kleuren (het zogenaamde moiré-effect) en meer of minder transparantie door de verschillende grootte van de gaten in de aluminium platen. De Bever koos voor de kleur rood omdat deze kleur de locatie en de omgeving op diverse manieren symboliseert. Daarbij doelt de ontwerper op de dynamiek van treinen, de haven, de historie van de roodkleurige bakstenen industriële complexen en de ontwikkeling van het stationsgebied. Voor de aankleding van de parkeergarage is € 320.000,- beschikbaar, vergelijkbaar met de kosten voor traditionele gevelbekleding.

P+R-parkeergarage JavaPark
De parkeergarage staat aan de overzijde van de Javatoren, tussen het NS-station en de jachthaven, en is vooral bedoeld voor OV-reizigers en medewerkers van bedrijven in de omgeving. De gebruikte parkeergarage, die eerder in Zaandam stond, kocht de gemeente van Ballast Nedam Parking. De parkeergarage biedt plek aan 360 auto’s. Tot 1 mei kan gratis geparkeerd worden, daarna geldt een tarief van €3,70 per dag. Zowel de garage als de inrichting van de stationsomgeving worden betaald met bijdragen van de Provincie Overijssel, Regio Twente en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.