Eerste woningen met HR Actief in gebruik genomen door Lefier

Op vrijdag 16 september zijn onder grote belangstelling de 12 Ecocredo woningen van de corporatie Lefier officiëel geopend. Wubbo Ockels verrichte de openingshandeling voor 12 sociale huurwoningen, die geheel zelfvoorzienend zijn in hun energiebehoefte.

De woningen in de wijk Daalkampen II in Borger-Odoorn zijn ontwikkeld en gebouwd door Ballast Nedam. Ze zijn uitgerust met HR Actief, een integraal energieconcept van Ballast Nedam.

HR Actief maakt zowel nieuwe als bestaande woningen zelfvoorzienend in het energiegebruik. De kern van het concept is de energiebutler: een centraal besturingsapparaat, dat zorgt voor een optimale samenwerking tussen verschillende, bewezen technieken. Door toepassing van de in eigen beheer ontwikkelde energiebutler wordt de vrijgekomen warmte en stroom uit de zonnepanelen zeer efficiënt ingezet voor de verwarming, koeling, ventilatie en warmwatervraag. Zo blijft er voldoende stroom beschikbaar om ook te voorzien in de consumptieve behoefte van bewoners. Stijging van de woonlasten door oplopende energieprijzen is daarmee verleden tijd.

Corporatie Lefier biedt de woningen dan ook aan tegen gemaximeerde woonlasten in plaats van huurlasten en energielasten. Daarmee weet de huurder vanaf dag 1 wat zijn totale woonlasten zijn. De Ecocredo woning van Lefier is genomineerd voor de DuBo (Duurzaam Bouwen) Award als meest duurzame product van 2011.