Tekort dreigt aan studenten Civiele Techniek

Het aantal studenten dat zich heeft ingeschreven voor de studie Civiele Techniek aan de TU Delft ligt 35 procent lager dan in 2009. Daarmee lijkt een eind gekomen aan de stijgende lijn over een reeks van jaren.

‘Een zorgelijke ontwikkeling’ meent mr.drs. L.C. (Elco) Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland. ‘De bouwsector zit nog steeds te springen om afgestudeerden Civiele Techniek.’

Technische Universiteiten zien al enkele jaren een stijging van het aantal studenten. In lijn daarmee steeg het aantal eerstejaars studenten Civiele Techniek aan de TU Delft van 184 in 2005 naar 328 in 2009. De stijging is echter onvoldoende om te voorzien in de grote behoefte aan civiel ingenieurs. Nu de aanmeldcijfers voor het komend studiejaar achterblijven roepen bestuursvoorzitters van vijf grote bouwondernemingen studenten gezamenlijk op voor een carrière in de bouw.

‘De bouw kent als elke industrietak vette en magere jaren. Maar ook in economisch mindere tijden bieden onze bedrijven aan afgestudeerde civiel ingenieurs – mannen én vrouwen – geweldige ontwikkelingskansen’, stellen de bestuursvoorzitters van vijf grote Nederlandse bouwondernemingen: BAM (Van Oosten), VolkerWessels (Van de Aast), Heijmans (Witzel), Ballast Nedam (Bruijninckx) en Dura Vermeer (Van Well).

‘Onze bedrijven werk aan tienduizenden medewerkers in Nederland, waarvan velen werkzaam zijn in de civiele techniek. Civiele techniek is overal. Om onze omgeving leefbaar te houden en onze samenleving duurzaam te verbeteren zijn civiele experts onmisbaar. Er komt voor civiele ingenieurs alleen maar meer werk aan de winkel. Wij zien nu al dat de studenten civiele techniek die al bij ons werken, dagelijks met veel passie bijdragen aan het vormgeven van de infrastructuur in ons land en hun talenten optimaal binnen onze bedrijven kunnen benutten. Dit is natuurlijk toch echt de sector waarin je als afgestudeerde al heel snel veel verantwoordelijkheid krijgt. Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan en een gedegen opleiding hebben afgerond. Wij weten zeker dat er veel jongeren moeten zijn die een baan met veel uitdaging, eigen verantwoordelijkheid en teamwork, binnen een technische omgeving, zien zitten.’