HLV Svanen gaat 90 funderingen installeren voor het Sheringham Shoal Offshore Windpark

Ballast Nedam heeft onlangs een contract ondertekend met de Deense aannemer MT Højgaard voor het gebruik van Ballast Nedam’s Heavy Lift Vessel Svanen.

De Svanen wordt ingezet op het Sheringham Shoal Offshore Wind Park in het Verenigd Koninkrijk voor de installatie van 90 funderingen. De uitvoering zal plaats vinden in de loop van 2010. Het offshore windpark ligt ongeveer 17 á 23 km uit de kust van Sheringham in het noordelijke deel van Norfolk.

Voor de installatie van de funderingen van het Baltic I offshore windpark in de Oostzee zet Ballast Nedam het jack-up platform Seaworker in in plaats van de Svanen. EnBW, de opdrachtgever van dit offshore windpark, en Ballast Nedam hebben overeenstemming bereikt over de inzet van de Seaworker en zijn de laatste details aan het afronden. Ballast Nedam Offshore heeft de funderingen ontworpen en zal de 22 funderingen van het offshore windpark gaan installeren in het tweede kwartaal van 2010.

Op dit moment wordt de Svanen ingezet voor de installatie van monopiles voor de funderingen van het Offshore Windpark Belwind in België. Inclusief dit nieuwe contract zal Ballast Nedam Offshore binnen drie jaar (2008 - 2010) de 225 funderingen voor 5 windparken hebben geïnstalleerd. Dat onderstreept de betrokkenheid van Ballast Nedam bij de Europese offshore wind markt. In de komende jaren ziet Ballast Nedam meerdere mogelijkheden voor een succesvolle inzet van de HLV Svanen bij de bouw van offshore windparken.