Ballast Nedam bouwt brammenterminal in Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam en Ballast Nedam hebben op dinsdag 8 april 2008 een contract getekend voor de bouw van een 500 meter lange kade van een brammenterminal voor de overslag van staalplaat.

Het betreft een zogenoemd ‘design and construct contract’ van ruim 25 miljoen euro waarbij Ballast Nedam verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp als de aanleg. De terminal komt op de gedempte Hartelstrook (havennummer 7030) bij de Maasvlakte. Steinweg Handelsveem wordt de stuwadoor en in april 2009 wordt de terminal opgeleverd.

Brammen
De overslag van brammen is een betrekkelijk nieuwe ladingstroom voor de Rotterdamse haven. De komst ervan betekent een nieuwe impuls voor de overslag van stukgoed. De brammenterminal past in een globale ontwikkeling waarbij grondstofrijke landen overgaan tot het zelf ontwikkelen van halffabrikaten zodat ze meer geld verdienen aan die grondstoffen. Daarom ontwikkelt het Havenbedrijf samen met de sultan een haven in Sohar, Oman en bouwen CVRD en ThyssenKrupp Stahl AG in Itaqui, Brazilië een brammenterminal naast de ijzerertsmijnen van CVRD. Op een termijn van tien tot vijftien jaar zal de aanvoer van ijzererts naar Rotterdam naar verwachting teruglopen. Het afgelopen jaar werd in de Rotterdamse haven 37 miljoen ton ijzererts en schroot overgeslagen.